پرفورمنس مارکتینگ چیست و چگونه اجرا میشود؟
همانطور که میدانید بازاریابی یک دانش پیچیده، گسترده و تخصصی است و شامل روشها، مدلها و تکنیکهای متنوعی است. کسبوکارها همواره در تلاش هستند که با سرمایهگذاری در برنامههای بازاریابی خود، بهترین و مطلوبترین نتایج را کسب کند. از بین انواع روشهای بازاریابی، بازاریابی عملگرا یا Performance marketing تمرکز اصلی خود را بر رسیدن به نتایج به اختصاص میدهد. پرفرمنس مارکتینگ یا بازاریابی عملگرا چیست؟ وظیفه آن و کاربرد آن در مدیریت بازاریابی کسبوکارها چیست؟ برای پاسخ به این سؤالات با ما همراه باشید.
پرفورمنس مارکتینگ چیست؟
بازاریابی عملگرا یا Performance marketing یک اصطلاح درروشی از بازاریابی آنلاین یا دیجیتال مارکتینگ است. در این روش، تبلیغ دهنده فقط درازای انجام اقدامی خاص (اکشن) از طرف کاربران، هزینهی تبلیغ را پرداخت میکند. مثلاً اگر کاربری روی بنر شما در یک سایت کلیک کرد و یا وقتیکه کاربری از طریق سایتی به شما مراجعه کرد و خریدی را انجام داد.
درواقع، پرفرمنس مارکتینگ بر اساس تبلیغات تعاملی هزینههای متغیری را پرداخت میکند و تبلیغ دهنده، هزینه ثابتی در قبال یک تبلیغ نمیپردازد. میزان این هزینهها به عملکرد تبلیغ وابسته است. هزینهی تبلیغات نسبت به تعداد دیده شدن، نسبت به تعداد کلیک و یا دفعاتی که خریدی انجام میشود متغیر است.
مدیران و بازاریابان کسبوکار همواره به دنبال روشی از بازاریابی هستند که بهترین نتایج را نسبت به میزان هزینه بگیرند، درواقع کمپینهای تبلیغاتی کسبوکارشان نرخ بازگشت سرمایه مطلوبی داشته باشد. پرفرمنس مارکتینگ میتواند رضایت مدیران و بازاریابان را جلب کند.
بدیهی است که در مدل پرفرمنس مارکتینگ، از پیش هزینهای تعریفنشده و هزینههای بازاریابی در این روش بستگی به خروجی کار (نتایج) دارد.
اصطلاحات مهم در بازاریابی عملگرا
در پرفرمنس مارکتینگ با تعدادی از اصطلاحات و کلمات سروکار خواهید داشت که در صورت آشنایی و تسلط بر آنها میتوانید یک کمپین پرفرمنس مارکتینگ دقیق و جامع طراحی کنید و به نتایج موردنظر خود برسید. در ادامه به بررسی این اصطلاحات و کلمات میپردازیم.
تعداد کلیک (Clicks):
در بسیاری از کمپینهای تبلیغاتی، فقط میزان دیده شدن برای شما مهم نیست و تعداد کلیکهای روی تبلیغ شما نیز برای شما اهمیت ویژهای دارد. میزان هزینهی پرداختی شما در پرفرمنس مارکتینگ بهاندازهی میزان تعداد کلیک روی تبلیغ شماست.
سرنخ (Lead):
ایمپرشن (Impression):
ایمپرشن همان میزان تعداد نمایش تبلیغات شما به کاربران است. درصورتیکه میزان نمایش تبلیغات شما به تعداد مشخصشده توسط شما رسید. شما باید هزینه تبلیغ را پرداخت کنید. ایمپرشن بیشتر برای آگاهی از برند (Awareness) مورداستفاده قرار میگیرد.
فروش (Sale):
در بازاریابی عملگرا در حالت فروش، میزان هزینهی تبلیغات بر اساس تعداد فروش اتفاق افتاده محاسبه میشود. یکی از اصلیترین و محبوبترین مدلها در بازاریابی عملگرا همین مدل فروش است.
مشارکت (Engagement):
همانطور که میدانید برنامههای بازاریابی شما زمانی مؤثرتر میشود که میزان تعامل کاربران با تبلیغات شما بیشتر باشد. پس سعی کنید تا تبلیغات خود را با هر فرمتی جوری طراحی کنید تا کاربران را ترغیب به تعامل با شما کند. در پرفرمنس مارکتینگ میزان تعامل و مشارکت به صورتهای متنوعی محاسبه میشود. بهعنوانمثال تعداد کامنت ها در اینستاگرام، لایک، اشتراکگذاری و …
مراحل بازاریابی عملگرا:
اساساً پرفرمنس مارکتینگ ۵ مرحلهی اصلی را شامل میشود:
قدم اول: تعیین اهداف
قدم دوم: انتخاب شبکهی بازاریابی
قدم سوم: برنامهریزی
قدم چهارم: نظارت بر کمپینهای تبلیغاتی
قدم پنجم: مدیریت هزینهها
پرفرمنس مارکتینگ برای چه کسبوکارهایی مناسب است؟
اکنونکه به درکی مطلوب از پرفرمنس مارکتینگ رسیدیم، باید بدانیم که بازاریابی عملگرا برای چه کسبوکارهایی مناسب است. درواقع هر کسبوکاری که در اینترنت مخاطب دارد میتواند از Performance marketing استفاده کند؛ اما برای شرکتهای کوچک و نوپا (به دلیل کمبود بودجه) پرفرمنس مارکتینگ بهترین گزینهی مناسب برای اجرای برنامههای بازاریابی آنهاست، این شرکتها میتوانند از بازگشت سرمایه مطلوب خود درروش پرفرمنس مارکتینگ اطمینان حاصل کنند و با خیال راحت به بازاریابی آنلاین خود بپردازند.
روشهای پرداخت در بازاریابی عملگرا
همانطور که گفته شد پرداخت هزینه در بازاریابی عملگرا به اقدامات و نتایج موردنظر وابسته است.
روشهای متفاوتی برای این محاسبات وجود دارد که در ادامه آنها را ذکر میکنیم:
CPC:
CPM:
(Cost Per Mille) پرداخت هزینه درازای هر ۱۰۰۰ دفعه نمایش تبلیغ.