Urchin Tracking Module

utm چیست؟

زمان مطالعه: 8 دقیقه

لینک UTM چیست؟ اگر دیجیتال مارکتر یا وب مستر باشید می‌دانید که ارزیابی ترافیک سایت چقدر اهمیت دارد. از سوی دیگر صاحبان وب‌سایت‌ها می‌خواهند بدانند ورودی سایتشان از کجا بوده؟ یکی از روش‌ها برای ارزیابی ترافیک سایت‌ها استفاده از کدهای UTM است.
کدهای UTM به همراه گوگل آنالیتیکس برای سنجش و کنترل ورودی و ترافیک سایت‌ها بسیار مفید هستند.
امروزه بسیاری از افراد نمی‌دانند UTM چیست و چرا تا این حد اهمیت دارد؟ ازآنجاکه دانستن این نکات ضروری است، ما در این مقاله شما را بااهمیت، کاربردهای UTM و نحوه ساخت لینک آن، آشنا می‌کنیم.

UTM چیست؟

حتماً در فضای مجازی با لینک‌ها، بنرها و رپرتاژهای تبلیغاتی مواجه شده‌اید همه این‌ها افراد را به صفحه مخصوصی برای خرید محصولات هدایت می‌کنند. برای تبلیغ‌دهندگان دانستن این‌که کدام روش تبلیغاتی برایشان کارآمدتر بوده و از آن طریق فروش بیشتری داشته‌اند، بسیار مهم است. لینک‌های UTM به همین علت به وجود آمده‌اند. اما بسیاری از مدیران و صاحبان کسب‌وکارها نمی‌دانند UTM چیست و از کاربردهای UTM نیز آگاهی چندانی ندارند.
کلمه UTM مخفف عبارت Urchin Traffic Monitor به معنای ماژول ردیابی اورچین است این سیستم توسط شرکتی به نام Urchin ساخته شد. البته این شرکت در سال ۲۰۰۵ به مالکیت کمپانی گوگل درآمد. در ادامه نیز همین سیستم، زمینه را برای طراحی سرویس گوگل آنالیتیکس فراهم کرد.
لینک‌های UTM شامل بخش‌های رمزگذاری شده‌ای هستند که در ادامه URL قرار گرفته و کمک می‌کنند که عملکرد لینک یا بنرهای تبلیغاتی ردیابی و پیگیری شوند. اگر هنوز هم نمی‌دانید UTM چیست و کاربردهای UTM کدام است؟ اصلاً نگران نباشید. فرض کنید شما برای تبلیغ محصولاتتان از لینک یا بنرهای تبلیغاتی استفاده کرده‌اید، حال برای سنجش و کنترل ترافیک ورودی وب‌سایتتان باید از لینک‌های UTM استفاده کنید. درواقع یکی از مهم‌ترین کاربردهای UTM سنجش و ارزیابی ترافیک وب‌سایت است.
لینک‌های UTM اغلب دارای دو بخش و چند پارامتر هستند. برای ردیابی بازدیدهای یک لینک تبلیغاتی باید پارامترهای خاصی را به لینک UTM اضافه کنیم. ازآنجاکه تبلیغات ما ممکن است از هرجایی (مثلاً از شبکه‌های اجتماعی یا تبلیغات کلیکی) ورودی بگیرد، دانستن این‌که کدام کمپین تبلیغاتی ترافیک بیشتری برای سایت جذب کرده، از دیگر کاربردهای UTM است. از این طریق می‌توانیم بهترین و کارآمدترین روش‌های بازاریابی و مارکتینگ را برای وب‌سایتمان انتخاب کنیم.

مزایا و کاربردهای UTM

حال که متوجه شدید لینک UTM چیست، نوبت به بررسی مزایا و کاربردهای UTM می‌رسد. همان‌طور که پیش‌تر هم گفته شد امروزه بسیاری از افراد از فواید و کاربردهای UTM بی‌اطلاع هستند. این در حالی است که کاربردهای UTM در سراسر جهان بسیار متنوع و گسترده بوده و به همین جهت هم طرف‌داران زیادی دارد.
به‌عنوان یک فعال در شبکه‌های اجتماعی یا یک وب مستر باید وقت زیادی را به ایجاد و بررسی لینک‌های تبلیغاتی اختصاص دهید. ازآنجاکه ردیابی تک‌تک این لینک‌ها عملاً غیرممکن است، باید از لینک‌های UTM استفاده شود. زیرا یکی از مهم‌ترین کاربردهای UTM رهگیری و کنترل ترافیک ورودی سایت‌ها است.
اکثر افراد از مزایا و کاربردهای UTM بی‌اطلاع هستند و به همین علت هم کمتر از این سرویس استفاده می‌کنند. ازاین‌رو ما در ادامه این بخش قصد داریم فواید و کاربردهای UTM را بررسی کنیم.

مقاله پیشنهادی:  VPSچیست؟

فواید و کاربردهای UTM:

• یافتن منابع ورودی ترافیک سایت یکی از مهم‌ترین کاربردهای UTM در دنیای امروز است.
• شناخت کمپین‌های برتر تبلیغاتی برای صاحبان بیزینس‌ها مهم بوده و دومین مورد از لیست کاربردهای UTM است.
• شناخت بهترین مسیرهای ورودی نیز از منحصربه‌فردترین کاربردهای UTM است.
• شناخت بهترین و مؤثرترین کلمات کلیدی از اهداف مهم صاحبان وب‌سایت‌ها و ازجمله بهترین کاربردهای UTM است.
• تشخیص جذاب‌ترین صفحات برای کاربران نیز یکی از کاربردهای UTM در رشد و پیشرفت وب‌سایت‌ها است.
از دیگر کاربردهای UTM می‌توان به استفاده از داده‌های آن در گوگل آنالیتیکس اشاره کرد. در صورت به‌کاربردن لینک‌های UTM، می‌توان مطمئن شد که سیستم گوگل آنالیتیکس حتماً این داده‌ها و اطلاعات را در بخش Preview قرار می‌دهد. ازآنجاکه گوگل آنالیتیکس تمام این اطلاعات را در صفحه Analytics ذخیره می‌کند، کاربران می‌توانند ترافیک وب‌سایتشان را مشاهده کرده و بدانند کدام صفحه یا صفحات سایت بیشترین ترافیک و ورودی را دارند.

پارامترهای UTM

حال که با مزایا و کاربردهای UTM آشنا شدید، نوبت به بررسی پارامترهای مهم آن می‌رسد. درواقع هرآنچه که درباره فواید و کاربردهای UTM گفتیم در سایه وجود پارامترها محقق می‌شوند.
پارامترهای UTM اجزایی هستند که به لینک‌های UTM برای جمع‌آوری اطلاعات مربوط به لینک‌های تبلیغاتی کمک می‌کنند. پیش از استفاده از لینک‌های UTM باید با پارامترهای مهم آن‌ها آشنا شویم.
پارامترهای UTM معمولاً دودسته هستند. پارامترهای ضروری UTM و پارامترهای اختیاری UTM.

پارامترهای ضروری UTM

پارامترهای ضروری UTM، شامل سه مدل پارامتر مهم است. اگر نمی‌دانید پارامترها برای چه به وجود آمده‌اند، این قسمت را حتماً مطالعه کنید. این سه گروه عبارت‌اند از:

پارامتر منبع یا Source :

همان‌طور که گفتیم یکی از کاربردهای UTM رهگیری ترافیک وب‌سایت‌ها است، این پارامتر دقیقاً برای همین هدف کاربرد دارد. در این بخش نام شبکه اجتماعی مثلاً فیس‌بوک، اینستاگرام، توییتر، تلگرام و… مشخص شده و شما متوجه می‌شوید بیشترین و کمترین ترافیک ورودی سایتتان از کدام منبع بوده است. 

پارامتر رسانه یا Medium :

تشخیص رسانه یا ابزارهایی که منشأ ترافیک ورودی سایت هستند از دیگر
کاربردهای UTM است که به کمک این پارامتر به آن دست پیدا می‌کنیم. کلمه‌ای که در این بخش استفاده می‌کنید باید متناسب با روشی باشد که برای دریافت ترافیک روی سایتتان انتخاب کرده‌اید. مثلاً اگر تبلیغات شما بنری بوده باید از کلمه banner استفاده نمایید.

پارامتر کمپین یا campaign :

یکی از مفیدترین کاربردهای UTM این است که دز زمان اجرای چند کمپین تبلیغاتی متفاوت، بفهمیم ترافیک ورودی سایت از سوی کدام کمپین بوده است. مثلاً در صورت استفاده از utm_sport می‌فهمید که ورودی ترافیک سایت شما، به علت کمپین ورزشی بوده است.

پارامترهای اختیاری UTM

لینک‌های UTM دو پارامتر اختیاری به نام‌های کلمه کلیدی و محتوا دارند که در راستای محقق شدن کاربردهای UTM بسیار تأثیرگذار هستند. در ادامه این دو پارامتر را نیز بررسی می‌کنیم.

مقاله پیشنهادی:  چگونه یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ داشته باشیم؟

پارامتر محتوا یا content: 

به‌عنوان یک وب مستر اینکه بفهمید UTM چیست و کدام محتوا در سایت شما مفیدتر بوده و بیشترین ترافیک را جذب کرده بسیار مهم و ضروری است. این پارامتر برای همین موضوع کاربرد دارد.

پارامتر کلمه کلیدی یا term:

یکی از کاربردهای UTM این است که کمک می‌کند در جستجوهای مربوط به کلمه کلیدی خاصی دیده شوید این پارامتر با همین هدف طراحی شده است. از طرفی اگر تمایل دارید بدانید کدام کلمات کلیدی برای سایت شما مفیدتر بوده‌اند باید از پارامتر کلیدواژه استفاده کنید.

کاربردهای UTM

پس از آشنایی با کاربردها، فواید و پارامترهای سرویس UTM، لازم است بدانید کجا باید از این کدها استفاده کنید. لینک‌های UTM در زمینه‌های مختلفی کاربرد دارند، در ادامه مطلب به برخی از این زمینه‌ها می‌پردازیم.

تبلیغات:

کسب‌وکارهای مختلف بسته به محصولات و زمینه کاری‌شان استراتژی‌های تبلیغاتی متفاوتی انتخاب می‌کنند و تمایل دارند بفهمند هر کمپین تبلیغاتی تا چه حد کارآمد و مفید بوده است. برای دانستن این‌که کدام کمپین تبلیغاتی مفیدتر بوده و بیشترین ورودی را داشته از کدهای UTM استفاده می‌شود.

شبکه‌های اجتماعی:

یکی از موارد استفاده بسیار مهم UTM، شبکه‌های اجتماعی هستند. برای مثال لینک تبلیغات را در شبکه اجتماعی خود وارد کرده‌اید و می‌خواهید میزان ورودی و ترافیک را ارزیابی کنید. در چنین حالتی از کدهای UTM استفاده می‌شود.

ایمیل مارکتینگ:

ایمیل مارکتینگ یکی از ارزان‌ترین و کارآمدترین روش‌های بازاریابی است که از آن برای ارسال پیام و خبرنامه‌های انبوه در ایمیل استفاده می‌شود. همچنین به‌وسیله کدهای UTM درمی‌یابید که چه میزان از ترافیک وب‌سایتتان مربوط به کمپین ایمیلی می‌باشد.

آموزش کار با کدهای UTM

حال که تقریباً همه نکات مهم پیرامون کدهای UTM را آموختید وقت آن است که نحوه استفاده از این ابزار را نیز یاد بگیرید.
لازم به ذکر است که استفاده از کدهای UTM پیچیدگی خاصی نداشته و با رعایت نکاتی که در ادامه می‌گوییم همه افراد قادر به کارکردن با آن هستند.
جهت استفاده از لینک‌های UTM می‌توان آن‌ها را به‌صورت خودکار یا دستی ساخت. در روش خودکار، ابزارهایی همچون URL Builder گوگل آنالیتیکس یا Campaign URL Builder به کمکتان می‌آیند.
اما اگر قصد دارید لینک‌های UTM را به‌صورت دستی بسازید حتماً باید نکات زیر را بدانید؛
• توجه به حروف کوچک و بزرگ (در UTM بسیاری مهم هستند)
• دقیقاً قبل از استفاده از کدهای UTM باید از علامت سؤال انگلیسی استفاده کنید.
• اگر می‌خواهید چند پارامتر UTM را در کنار هم قرار دهید باید آن‌ها را با علامت & از هم جدا کنید.
• هنگامی که قصد دارید به پارامترهای UTM مقدار خاصی اختصاص بدهید باید از علامت = استفاده کنید.
• چنانچه کلیدواژه یا نام کمپینتان چندبخشی است برای جداکردن بخش‌ها از خط تیره استفاده کنید.
• برای قراردادن چند کلمه کلیدی در بخش utm_term باید بین کلمات + بگذارید.

مقاله پیشنهادی:  اهمیت لینک سازی داخلی و خارجی در سئو

بسیاری از کارشناسان به دلایلی همچون راحتی و سرعت در کار، استفاده از ابزارهای آنلاین را به تنظیمات دستی ترجیح می‌دهند. در میان تمام ابزارهای خودکار، بهترین ابزاری که می‌توان استفاده کرد، ابزار آنلاین Campaign URL Builder است.
کارکردن با ابزارهای آنلاین اصلاً سخت نیست و تقریباً تمام افراد با درنظرداشتن نکاتی که در ادامه می‌آید، قادر به استفاده از آن هستند.
بعد از ورود به ابزار خودکار Campaign URL Builder، با تکمیل فیلدهای خالی، و در عرض چند دقیقه لینک UTM شما آماده می‌شود. در هر قسمت برای جداکردن موارد مختلف می‌توانید از کامای انگلیسی استفاده نمایید.
A. در فیلد خالی اول، باید آدرس وب‌سایت موردنظرتان را وارد کنید.
B. در فیلد دوم، منابع ترافیک ورودی سایتتان را مشخص کنید. این منابع می‌تواند مواردی چون گوگل، شبکه‌های اجتماعی، سایت و … باشد.
C. در فیلد بعدی نوع ابزار یا رسانه خود را تعیین کنید. برای مثال؛ تبلیغات کلیکی، بنر، یا ایمیل مارکتینگ.
D. در مرحله بعدی، نام کمپین موردنظرتان را وارد کنید.
E. در بخش مربوط به campaign term کلمات کلیدی را وارد کنید.
F. در پایان نیز باید پارامتر محتوا را تعیین کنید.
یکی از نکات مهم بعد از هر کمپین تبلیغاتی و پس از استفاده از کدهای UTM آنالیز و تحلیل نتایج حاصل از آن است. در بخش بعدی به همین موضوع می‌پردازیم.

آنالیز لینک‌های UTM در سرویس گوگل آنالیتیکس

بعد از ساخت و استفاده از کدهای UTM، نوبت به تحلیل و بررسی نتایج حاصل از آن‌ها می‌رسد. درواقع مهم‌ترین نکته برای رسیدن به موفقیت تجزیه‌وتحلیل داده‌های مربوط به تبلیغات و لینک‌های UTM است. برای این کار باید در سرویس گوگل آنالیتیکس ثبت‌نام کرده و وارد پروفایل شخصی‌تان شوید.
گوگل آنالیتیکس ابزاری بسیار مفید و سودمند برای تحلیل و استفاده بهینه از فواید و کاربردهای UTM است. برای دیدن نتایج حاصل از منبع، رسانه و کمپین‌ها باید وارد داشبورد شده و گزینه‌های Acquisition > Campaigns > All Campaigns را به ترتیب انتخاب نمایید. با انتخاب هر بخش آمار و داده‌های مربوط به آن را مشاهده می‌کنید.

سخن پایانی

در تمام دنیا ممکن است به دلایل متفاوت یک کمپین تبلیغاتی شکست بخورد. اما آنچه که مهم است بررسی علل این شکست‌ها است. یکی از دلایل مهم شکست کمپین‌های تبلیغاتی نداشتن تیم تجزیه‌وتحلیل قوی برای آنالیز داده‌های حاصل از تبلیغات است.
حال که پاسخ سؤالاتی همچون UTM چیست و کاربردهای UTM کدام‌اند؟ را فهمیده‌ایم، باید فوت کوزه‌گری آن یعنی تجزیه‌وتحلیل نتایج را به‌خاطر بسپارید تا در نهایت به موفقیت برسیم.
ازآنجاکه کدهای UTM ابزارهای بسیار مفید و رایگانی هستند که می‌توان از آن‌ها برای رشد و توسعه کسب‌وکارها استفاده کرد، ما در این مقاله تلاش کردیم تا به سؤالات مهمی مثل UTM چیست؟ کاربردهای UTM کدام‌اند؟ و چگونه باید لینک UTM بسازیم؟ پاسخ بدهیم.
اگر مطالب و نکات این مقاله برای شما مفید واقع شده و به سؤالات شما پاسخ داده است، حتماً آن را با دوستانتان نیز به اشتراک بگذارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *